Velg en side

Det er kanskje ikke alle som har hørt om brettspillet Mølle, men det er et brettspill som har en lang historie. Muligens helt tilbake til det romerske riket. Også i Norge antar man at vikingene spilte brettspillet.

Brettspillet består av et nettverk med 24 forskjellige møtepunkt eller kryss. Begge spillerne har ni brikker hver (derav det engelske navnet Nine Men Morris), vanligvis i svart og hvitt. Spillerne skal forsøke å forme en mølle ved at tre av brikkene er på linje enten vertikalt eller horisontalt. På den måten kan man fjerne en av motstanderens brikker. Når motstanderen bare har to brikker igjen, har han tapt. Eller omvendt. Spillet foregår i tre faser. Den første fasen består i å legge ut sine brikker en etter en. Man må prøve å forhindre at den andre for lagt en mølle, samtidig som man selv prøver på å forme en. Når alle 18 brikker er lagt på brettet, starter neste fase.

Den neste fasen handler om å fjerne brikker. Dette kan man bare gjøre ved å skape møller, eller tre på rad. Man kan kun flytte brikken et steg, og da det er tjuefire punkt og atten brikker vil det være plass til å flytte en eller annen vei. Det er viktig å huske at man kan skape den samme møllen flere ganger ved å flytte en brikke fram og tilbake i neste trekk. Derfor må motstanderen prøve å forhindre dette. Klarer man å få fem brikker på rad har man fått en skyvemølle, der den ene brikken bare kan flyttes frem og tilbake hele tiden. En mølle fjerner en av motstanderens brikker. Når en spiller kun har tre brikker igjen, starter den siste fasen.

I den siste fasen av spillet, kan man flytte brikkene som man vil på brettet uten å tenke på å følge linjene. Denne fasen kalles på engelsk ”flying” fordi brikken kan fly til en helt annen plass på brettet. Dermed kan den med tre brikker være dyktig og heldig å redusere motstanderens brikker også.

Strategi for å vinne i ”Mølle”

I starten av spillet er det viktigste å plassere brikkene på forskjellige plasser. Det kan være fristende å prøve å skape en mølle med tre brikker på rad, men dersom motstanderen er litt oppegående, vil han klare å stoppe deg. Skyvemølle er ofte en effektiv måte å vinne spillet på, og da må man ha brikkene spredt utover brettet.

Ulike varianter av Mølle

Det finnes ulike brett for å spille Mølle, der det er færre veikryss å legge brikkene på. Engelskmennene kaller disse variantene for ”Three Men`s Morris” og ”Six Men`s Morris”, etter hvor mange brikker og veikryss det er på brettet. Med tolv brikker får man versjonen over mølle, med enda fire diagonale linjer som gjør brettspillet enda et hakk vanskeligere.

Brettspill som ligner på Mølle

Det finnes mange varianter av brettspillet fra Kina i øst til USA i vest. Men felles for dem er at det er om å gjøre å fjerne motstanderens brikker ved å plassere og flytte rundt på sine brikker. Noen av disse spillene kalles:

  • Achi
  • Kensington
  • Luk Tsut Ki
  • Morabaraba
  • Shax
  • Fangqi
  • Tic-tac-toe

Mølle er et fint brettspill for to, og som ikke tar stor plass i ryggsekken eller kurven når man er ute på tur. Å sitte på høyfjellshytta med et glass vin og en runde Mølle, kan for mange være like givende som en dypere samtale eller en runde med quiz. Mølle krever strategisk tenkning, men er en flott avkobling etter en lang tur.