Velg en side

Risk er et strategispill der man må kunne hanskes med konfliktløsning, maktspill og ha diplomatiske evner. Brettspillet er delt opp i 42 områder, som er fordelt på seks kontinenter. Det er et spill for 2-6 spillere, og når man spiller går det på tur ettersom man har avgjort hvem som begynner spillet. Man styrer sine egne militære styrker, som skal ta territorium fra de andre spillerne. Man kan både lage allianser eller bruke splitt og hersk teknikk. Når man er hersker over alle territoriene har man vunnet spillet. Men det er nok enklere enn det høres ut som, for her må man være villig til å risikere både det ene og det andre. Dersom man spiller uten begrensning i tiden, kan spillet Risk vare over flere dager.

Risk kommer opprinnelig fra Frankrike, men ble senere kjøpt opp av Parker Brothers. Deretter ble det modifisert og gjort om i flere omganger til man til slutt kom fram til spillet slik det er i dag.

Brettet i seg selv er en avbildning av jorda med de ulike områdene og kontinentene. Man kan komme seg over til andre kontinenter ved å reise over havene. Hver spiller har sin farge, og brikkene skal forstille troppene til hver spiller. Større brikker antyder at man har samlet en større tropp, og jo større tropp jo bedre er det.

Det følger også med spillekort i brettspillet. Dette er område-kort, sjansekort og oppdragskort. Man kan velge mellom hæren, kavaleriet eller artilleriet. Man mottar disse dersom man har klart å få herredømme over et territorium. Kombinasjoner av kort kan byttes inn i andre fordeler, slik som en større hær. Tre kort med samme symbol er en slik mulighet til å bytte til seg fordeler.

Man kaster terninger ettersom man angriper eller forsvarer seg. De røde terningene er for angriperen og de hvite er for forsvarerne. La spillet begynne!

Nå skal man utfra hvor mange territorier man har vunnet angripe eller gjøre avtaler. Man kan angripe eller stå over. Eller man kan rett og slett flytte armene sine enda et hakk nærmere fienden. Det bygger seg opp akkurat som i en spennende film eller serie. Man kan miste styrke ved motstanderens kast av terningene, og motstanderen kan angripe i hvilken som helst retning. En som mister alle sine styrker i et område, mister området til motstanderen. Det er mange varianter av Risk, men hovedreglene er de som nevnt ovenfor.

Slik blir man best i Risk

Man kan legge en rekke strategier og finne på mange metoder for å prøve å vinne i Risk men det er noen nøkkelelementer man bør tenke på. De tre hovedstrategiene er:

  • Å kontrollere hele kontinenter for å få ekstra styrke
  • Man bør passe på at ikke det bygger seg opp en enorm hær på en grense som kan antyde at det snart vil komme et angrep
  • Man bør bygge hæren i sine egne områder slik at disse er tryggere

Å ta kontrollen over et helt kontinent er en av nøkkelfaktorene til å øke i styrke. Derfor er det mange som prøver å få kontroll over Australia først, både fordi det har ingen direkte grenser og kan forsvares ved å styrke Siam. Asia er kanskje det vanskeligste kontinentet å forsvare fordi det har hele fem inngangsporter.

En annen ting å huske på er at det kan være smart å beholde kort inntil de kan veksles inn. Spesielt i den fasen der man bygger opp sine styrker og tar territorier.

En tredje taktikk kan være å gå på spillere som står veldig dårlig, slik at man snart kan ta over alle kortene til denne spilleren, og dermed øke i styrke fort.

Selv om det ikke er regler for allianser, skjer det ofte at spillere danner allianser helt uten klar grunn. Disse alliansene er dog ikke veldig sterke og blir derfor ofte brutt. Så prøv selv, samle vennegjengen og spill en runde med brettspillet Risk.