Velg en side

Mange brettspill har tema som handler psykologi og diplomati, mens noen handler om penger, makt og edelstener. Det handler om å grafse til seg så mye penger man kan, skyve motstanderne ut i kulda eller komme først i jakten på fantastiske skatter. I enkelte av dem skal man prøve å bli hotellkonge, i andre leve som en ekte rikmann, men i andre er oppgavene å ta de beste rutene for å komme først fram. Vi snakker om de eventyrlige brettspillene ”Monopol”, ”Millionær” og ”Jakten på den forsvunne Diamant”. Disse er alle velkjente for folk flest, morsomme spill man kan spille om og om igjen time etter time.

Monopol

I brettspillet Monopol skal man virkelig få vise hvilken businessmann man er, og hvordan det å investere i eiendom både kan gjøre deg ustyrtelig rik eller gå konkurs så det ljomer i korridorene. Det å investere er et farlig spill, men skal man lykkes, må man også ha en stor dose flaks. Ikke stopp på motstandernes eiendommer, ikke betal dyre forseelser og havn gjerne i fengsel når det måtte passe.

Kjøp først opp gater, og når man eier alle i samme farge, kan man begynne å bygge. Først hus, så flere hus også hoteller til slutt. Er man så uheldig å stoppe opp på en av de dyreste gatene med hoteller og det hele, ja da er det bare å punge ut. For en overnatting på disse hotellene koster flesk.

Hele poenget med brettspillet Monopol, er å finne ut om det lønner seg å spinke og spare, eller om det å satse alle pengene sine fungerer best. I Monopol kan ofte utfallet bli det siste, noe som ikke alltid stemmer med virkeligheten.

Opp gjennom tiden er reglene og kortene byttet ut for å speile samtiden. Likevel passer et gammelt Monopol vel så godt som et nytt. Monopol kommer i mange varianter, men uansett passer det utmerket til spillere i alle aldre.

Millionær

Millionær var et brettspill som kom til Norge for mange år siden, og som skulle være et alternativ til Monopol. På samme måte som i Monopol skal man investere og etter hvert bli en styrtrik og suksessfull millionær. Her handler det ikke bare om småpenger, men å gjøre store innkjøp av rederier og flyselskaper, kanskje de to næringene i Norge som har skapt de feteste rikingene i moderne tid. Kjøp opp tomter i tillegg og bli den første som blir millionær. Brettspillet kunne like gjerne blitt kalt milliardær, noe som speiler virkeligheten i dagens Norge enda bedre. For enten blir man styrtrik, eller så sitter man igjen med svarteper, akkurat som den virkelige verden. Neste spill i serien burde kanskje hete Multimillionær, Milliardær eller kanskje ”De 8 rikeste eier mer enn 90 % av befolkningen”. Mange mener at det er Monopol som gjelder, andre liker likevel tanken på enda mer penger og rikdom.

Jakten på den forsvunne Diamant

Afrika er kontinentet det handler om, og de mest utrolige edelstenene man kan tenke seg. Diamanter verdt milliarder av pund, noen av dem i eierskap av det britiske kongehus. Man vet sånn omtrent hvor man kan reise, men hvilken rute er best, og hvem kommer først fram. Og hvordan kommer du raskest tilbake for å få levert fra deg de verdifulle skattene. Man må bruke kløkt og veksle inn andre edelstener man finner på veien, til å kjøpe billetter til å komme deg videre i retning diamanten. Det finnes snarveier og det finnes omveier, bare sørg for å finne den beste ruten. Brettspillets mål er enten Kairo eller Tanger, langt nord på Afrikas landområde. Bare se opp for pirater og folk som vil stjele alle dine verdisaker.