Velg en side

Brettspill og søvn kan være relatert på flere måter, både positivt og negativt.

Positivt:

  1. Avslapning og stressreduksjon: Å spille brettspill med venner eller familie kan bidra til avslapning og stressreduksjon, noe som kan forbedre søvnkvaliteten uten bruk av sovemiddel. Brettspill kan gi en distraksjon fra bekymringer og gi mulighet for sosial interaksjon, noe som kan bidra til et bedre humør og mindre angst før sengetid.
  2. Stimulering av kognitiv funksjon: Brettspill kan bidra til å holde hjernen aktiv og stimulert, noe som kan være gunstig for å opprettholde god kognitiv funksjon og søvnkvalitet.

Negativt:

  1. Overstimulering: På den annen side kan det å spille brettspill rett før sengetid føre til overstimulering av hjernen og gjøre det vanskeligere å falle i søvn. Intense eller konkurransedyktige spill kan øke adrenalin og kognitiv aktivitet, noe som kan gjøre det utfordrende å slappe av og sovne.
  2. Forstyrrelse av søvnhygiene: Hvis brettspill erstatter gode søvnvaner, for eksempel ved å utsette sengetid eller erstatte en avslappende kveldsrutine, kan det ha en negativ innvirkning på søvnkvaliteten.

For å sikre at brettspill ikke påvirker søvn negativt, kan det være lurt å avslutte spillingen en stund før sengetid for å gi tid til å slappe av og roe ned. En regelmessig avslappende kveldsrutine, som inkluderer lesing, meditasjon eller avspenningsteknikker, kan bidra til bedre søvnkvalitet og lettere innsovning.