Velg en side

Vil du bli en bedre sjakkspiller?

Da har du kommet til riktig sted.

Jeg har nemlig klart å øke min ELO-rating fra 800 til 1500 på mindre enn ett år. Det å bli en bedre sjakkspiller krever dedikasjon og målrettet innsats, men med riktig tilnærming kan du oppnå imponerende resultater.

Her er triksene jeg brukte for å bli mye bedre i sjakk på 12 måneder.

Bygg en solid grunnleggende forståelse

Før du kan mestre sjakk, er det viktig å ha en solid forståelse av grunnleggende prinsipper. Dette inkluderer å lære sjakkåpninger, forstå utvikling og senterkontroll i åpningsspillet, og ha kunnskap om kongesikkerhet.

Lær ikke bare trekkene, men også de grunnleggende ideene bak åpningene. Åpningene gir deg en sterk start i partiet og legger grunnlaget for det midtspillet og endgame som følger.

Invester i sjakkbøker og ta et par kurs på nettet

For å akselerere din sjakkutvikling, bør du investere i gode sjakkbøker og ta online sjakkurs. Start med klassikere som «My System» av Aron Nimzowitsch og «Logical Chess: Move By Move» av Irving Chernev.

Online sjakkurs på plattformer som Chess.com, lichess.org og Chessable tilbyr en strukturert tilnærming til sjakktrening og passer for spillere på alle nivåer. Disse ressursene gir deg nødvendig teori og praksis for å forbedre ferdighetene dine.

Gå gjennom egne partier og analyser hvilke feil du (ofte) gjør

En av de mest effektive måtene å forbedre sjakkspillet ditt på er å analysere dine egne partier grundig. Etter hvert parti, gå gjennom det nøye og merk deg de avgjørende øyeblikkene og feilene.

Bruk sjakkprogramvare som Stockfish eller ChessBase for å utføre dyp analyse av partiene dine. Dette vil hjelpe deg med å identifisere svakheter og forbedre trekkene dine i lignende situasjoner i fremtiden.

Prøv å få inn minst ett parti hver dag

Spill sjakk regelmessig mot motstandere på nett, helst de med høyere rating enn din egen. Dette gir deg utfordringer som hjelper deg med å utvikle ferdighetene dine.

Studer også partiene til sjakklegender som Magnus Carlsen, Garry Kasparov og Bobby Fischer. Analyser deres strategier og beslutninger for å forstå høyt nivå sjakk og forbedre din egen spillestil.

Om du ikke ønsker å bruke for mye tid på skjermen, så kan du skaffe deg et eget sjakkbrett hjemme. Da kan du både spille med familiemedlemmer og venner akkurat når det skulle passe seg!

Det er viktig å kunne lære seg teorien på sluttspillet («endgame theory»)

Endgame, eller avslutningsspillet, er en kritisk del av sjakk som ofte blir oversett. Lær grunnleggende endgame-teknikker, inkludert kongemat og hvordan du kan konvertere en fordel til en seier i endgamesituasjoner.

Øv på ulike endgamesituasjoner for å forbedre dine ferdigheter i denne fasen av spillet.

Lær deg et par åpninger – og bruk de hver eneste gang                                          

Skap et solid repertoar med åpninger, midtspill og endgamespill som passer din spillestil. Velg åpninger som du føler deg komfortabel med og som passer din spillestil.

Ha et variert midtspill- og endgamespill som gir deg fleksibilitet og muligheten til å overraske motstanderen.

Du må ha tålmodighet – og ganske mye av det også

Husk at å bli en god sjakkspiller tar tid og tålmodighet. Sett deg klare mål, arbeid med å forbedre svakhetene dine, og vær dedikert til din sjakktrening. Spill partier, analyser, og ikke gi opp selv når du møter motgang. Hver erfaring og hver læring er et skritt på veien mot å bli en bedre sjakkspiller.

Med en systematisk tilnærming, tålmodighet og en lidenskap for sjakk, kan du også oppnå betydelig fremgang og nå nye høyder i din sjakkspill. Lykke til på reisen din mot å bli en bedre sjakkspiller!