Velg en side

Brettspillet D&D som det forkortes, er et rollespill hvor deltakerne kler seg ut i kostymer og lever ut en verden hvor alt er fantasi. Men D&D kom først ut som brettspill tilbake i 1974. Fangehull og drager henspiller på en fantasiverden slik man kan se i eventyr som Hobbiten og Game of Thrones, og hvor deltakerne går inn i personlighetene til figurene på brettet. Hver spiller har kontroll over en figur, men kan danne konstellasjoner med andre karakterer og skape en gjeng. Da vil hver enkelt figur øke den totale styrken til gjengen med sin spesifikke egenskap. Man må bruke både logikk, fantasi, eventyrlyst og generelle matematikkunnskaper for å oppnå det man vil i spillet.

Versjoner av spillet finnes både som tradisjonelle brettspill, men også online spill. I en del casino på nett kan man også spille versjoner av spillet, eller spill som ligner veldig.

Spillet styres av DM, Dungeon Master, og det er han som har oversikt over de andre figurene som vandrer i skyggene og som kan ha innflytelse på spillets gang. Hva disse gjør er ofte resultat av hvordan de forskjellige spillerne agerer i spillet, og hvordan spillets gang utvikler seg. Det er ofte møte med skumle monster som topper det hele, og disse kan være fryktinngytende skapninger av alle slag. DM står fritt til å lage sine egne regler etter hvert som spillet utvikler seg, eller unnvike regler dersom de ikke fører til noe spennende.

I brettspillet brukes en rekke antall terninger av forskjellig slag, og spesielt ikke med de vanlige seks sidene, ofte mange flere. I tillegg er det populært å bruke sine egne små figurer som man får kjøpt til ekstra for spillets skyld.

Før spillet tar til, skal man beskrive sin karakter med ulike ferdigheter og fordeler. Dette skrives ned på et skjema slik at man vet til senere hvordan denne figuren vil gjøre det i en kamp mot det spesifikke monsteret. Ferdigheter som styrke, bevegelighet, intelligens, visdom, karisma er ting som avgjøres. Deretter velger man om man skal være menneskelig eller alv, deretter slåsskjempe eller trollmann, moral og etikk og andre trekk ved personligheten som er viktig for å komme seg langt i spillet.

I spillets gang bruker spillerne sine ferdigheter til å overvinne en motstander, åpne fangehull, forsere hindre, lese brev også videre. Store avgjørelser blir tatt ved å rulle terninger. Det kan handle om hva som etterfølges dersom det ene skjer og ikke det andre. Man kan også bruke ekstra kast for å komme seg ut av en knipe eller få bedre helse.

Alle disse egenskapene vil gjennom spillet enten bli bedre eller dårligere alt etter som hvor flinke spillerne er til å løse oppgaver og vinne kamper. De kan finne skatter, helsedrikker og våpen. I tillegg får de erfaring XP (experience points). Dette får de når de overvinner en fiende eller vanskelig oppgave. Disse poengene kan også bli tapt, så det gjelder å holde seg inne med DM.

HP, slagpoeng, er et mål på hvor vital spilleren er. Det kan til og med føre til døden dersom HP faller for lavt etter et slag eller en umulig oppgave. Disse kan i enkelte tilfeller gjenoppstå ved magiske trylleformler og heksekunst. Akkurat som i eventyret.

Det finnes mange versjoner av D&D. Brettspillet blander mytologi, eventyr og overtro på en magisk og morsom måte. Brettspillet passer for alle i alle aldre, og er supert for unge som vil utvikle sine sosiale ferdigheter samt sine logiske og strategiske evner.

Spillets popularitet verden over har satt sine spor, og man kan få kjøpt kostymer og ekstratilbehør mange steder.

Liker man å finne ut mer ved å surfe internett er hjemmesiden deres det første stoppestedet. Her kan man lese mye mer og D&D og den fantastiske fantasifulle verdenen.