Velg en side

Hvis man ta et avbrekk fra norges beste nettcasinoer kan brettspillet Othello være en fin måte å slappe av på. Othello er et strategisk brettspill for to spillere, og som blir spilt på et brett med 64 like ruter. I spillet er det derfor en brikke til hver rute, og brikkene har en hvit og en svart side.

Reglene

Hver spiller bestemmer seg for sin farge. Før spillet starter legger man to brikker hver i en diagonal i midten, slik at det former et kvadrat. Når den første legger sin brikke, må den legge brikken slik at det dannes en rett linje enten vertikalt, horisontalt eller diagonalt. Når brikken er lagt, kan han dermed snu den brikken mellom de to snues slik at det blir en rekke med for eksempel tre hvite brikker. Et trekk består av at man legger en brikke slik at man kan snu en til sin fordel. Så går turen over til motstanderen. Denne spilleren må forholde seg til de samme reglene, og i starten er dette ikke noe problem, både fordi det er så mange alternativer og fordi man ikke har nærmet seg hjørnene. Dersom en spiller ikke kan legge et gyldig trekk, da går turen over igjen til den andre spilleren. Dersom ingen kan legge er spillet over og den spilleren med flest brikker i sin farge har vunnet. Dette kan skje både når brettet er fullt eller før det er fullt. Det gjelder bare å nekte den andre å kunne legge. Det er enklere enn sagt.

Det er vanlig å spille med en timer som i sjakk, men dette kan man unnlate å bruke dersom man vil. I store turneringer brukes 30 minutter som maksimal tenketid.

Opprinnelsen

Dette er et gammelt spill, og heller ikke så vanlig i nettcasioner og lignende, spilles for det meste «analogt». Det var faktisk to engelskmenn som fant opp spillet en gang på 1800-tallet, med det opprinnelige navnet ”Reversi”. Det ble straks veldig populært, selv om oppfinnerne aldri ble enige om hvem som hadde funnet det opp. Det tyske forlaget Ravensburger tok straks opp kontakten med dem og startet produksjon av spillet som i dag kjennes som Othello. Det var først i 1973 at en japaner tok patent på spillet, med de nye reglene, at brettspillet ble kjent som Othello, akkurat som det kjente teaterstykket av Shakespeare. I skuespillet er forholdet mellom den svarte Othello og den hvite Desdemona som står i fokus, og hvor følelser som lidenskap og sjalusi er hovedtema.

Det har foregått både VM og NM i Othello helt siden 1977. Det er uten tvil Japan som har de fleste verdensmesterne gjennom tidene, med 29 mestere av 40 mulige. En nordmann har hevdet seg, og det var tilbake i 1977, da Thomas Heiberg kom på andreplass etter japaneren Hiroshi Inoue. Heiberg vant også NM dette året, og det påfølgende. Det er ikke vår egen Martin Ødegaard, fotballspilleren som er den nest mestvinnende i NM, norsk mester, men navnebroren Martin Ødegård, med fire gull, to sølv og tre bronser, og gull i lyn-Othello. Mestvinnende er Jan Kristian Haugland med sju NM-titler.

Othello er i likhet med sjakk en av de klassiske brettspillene for to personer som både setter ferdigheter i abstrakt og strategisk tekning høyt. Det som ser ut som et spill hvor man bare skal snu noen brikker, er faktisk veldig mye mer komplisert enn man skulle tro. Det er i likhet med sjakk millioner av ulike alternativer når spillet trer framover. Så hvor man velger å legge brikkene har mye mer å si enn det man skulle tro.