Velg en side

Det er mange muligheter for å samle folk og grupper på, men brettspill er definitivt en måte å kunne integrere nye landsmenn i samfunnet. Det er ofte vanskeligheter med kommunikasjon og manglende forståelse som fører til at enkelte grupper har vanskeligere for å integrere seg enn andre.

Så hvorfor er brettspill en fin ting når det gjelder integrering? Jo det er mange ting som er avgjørende.

Det er vanlig i mange kommuner og små steder at det finnes et sted hvor folk kan møtes for forskjellige formål. Det kan være korsang, sløyd, norskkurs, strikkekurs, bokklubb, trening eller noe helt annet. Å samles for å spille kort eller brettspill er også en ting som tilbys her og der. Det som er bra med brettspill er:

 • At man samles
 • Man kan lære bort norsk i praksis
 • Man kan utveksle kunnskap
 • Det skaper glede
 • Man føler at man blir sett
 • Man føler seg ikke alene
 • Man kan snakke om andre problemer og utfordringer
 • Det kan minske misforståelse og misnøye
 • Det kan bidra til å minke kriminalitet
 • Flere generasjoner kan møtes
 • Flere folkegrupper kan leke sammen

Det er fint at kommunen tilbyr folk en plass hvor de kan samles rundt brettspill. Ikke nødvendigvis for å kåre en vinner og en taper, men fordi folk skal se at det finnes et tilbud som handler om samhold. Slike velferdstilbud er viktige i dagens samfunn.

Alle som kommer til Norge som innvandrer skal lære seg norsk. Selv om kursene er gode og lærerne flinke, er det ingen tvil om at mange får bestått kurs uten å kunne språket godt nok. Språk handler også om kultur og tradisjoner. Dessuten er det viktig å øve i praksis for å kunne snakke norsk flytende, og da er samling rundt brettspill på regelmessig basis viktig.

Man blir aldri for gammel for å lære noe nytt, og de som tror noe annet må tenke seg om igjen. Nordmenn har mye å lære bort, men også mye å lære selv. Ved å samle mange ulike mennesker, vil det alltid være noen som kan noe ikke andre kan. Med utveksling av kunnskap vil man oppleve en generell kunnskapsheving.

Morsomt
Det er morsomt å spille brettspill, og det skaper glede å være sammen med andre. Brettspill kommer i ulike varianter som passer for folk med alle mulige bakgrunner.

Når man spiller brettspill vil man bli sett av andre personer. Det er en bekreftelse på egen eksistens, noe som er grunnleggende viktig for mennesker. Det spiller ingen rolle om man spiller mot en eller 10 andre.

Når man samles for brettspill vil man ikke føle seg alene. Møteplassen vil være et etterlengtet avbrekk i hverdagen. Mange mennesker føler seg alene i dagens samfunn, og både innvandrere og eldre personer er grupper som føler spesielt på dette.

Når man er sammen med andre, kan man kanskje få hjelp til ting man ikke trodde man kunne få hjelp til. Noen trenger kanskje en ny sofa eller hjelp med å sette opp nettverkskortet, eller noen trenger rett og slett å få snakket ut om alvorlige hendelser i livet.

Ved å få snakket ut rundt brettspill-bordet kan ting, som før var en hindring eller problem bli løst fordi man fikk ny informasjon eller ny kunnskap. Slike arenaer er derfor utrolig viktig når det gjelder integrering.

Ved at ungdommer har en aktivitet eller flere å holde på med, vil de bruke mindre tid på å kjede seg, drive gatelangs og komme borti ulovlig virksomhet. Et sosialt nettverk kan også bidra til at man kan få arbeid eller utdanning. Jo flere man kjenner, jo flere kan hjelpe deg.

Over generasjoner
Det er stadig et problem at generasjonene mister kontakt. Familier flytter på seg, og skal oftere klare seg selv. Det overlater mange eldre til seg selv. Brettspill kan derfor bidra til at generasjonene får en plass å møtes.

Med brettspill kan flere folkegrupper møtes til sosialt samvær. Det vil bedre integreringen og øke forståelse. Det er et viktig grep for å forstå hverandre og kunne leve i fred.