Velg en side

I ferien skal man være sammen med sine nærmeste, kose seg og slappe av før hverdagen igjen kommer. Brettspill passer utmerket når været utenfor er ufyselig, eller man er syk og dårlig form. Det er også et fint samlingspunkt når man skal kose seg etter en aktiv dag ute. Og hvis man bare er inne i regnværet, kan det være kjekt å drømme seg bort til andre steder og til andre epoker.

Carcassonne

For de som har vært i sørlige deler av Frankrike, så har man sikkert opplevd middelalderbyer med festninger og bymurer rundt som sitt fremste forsvarsverk. Man kan lett drømme seg bort til en tid der hest og kjerre var transportmidlene, og den eneste underholdningen var å slippe å arbeide eller se tvekamp mellom to rivaler.

Brettspillet med samme navn tar utgangspunkt i middelalderbyen Carcassonne og hvor det er spillerne som bygger byen mens spillet utvikler seg. En brikke ligger åpent på bordet, mens de resterende brikkene ligger opp ned. Spillerne velger så tur, og plukker hver sin brikke opp. Det er bilde av veier, enger og bygninger på brikkene, slik at man må legge de riktig i forhold til de andre brikkene. Hvordan vil byen komme til å se ut? Det finnes sider som passer med hverandre, men resultatet er ikke gitt. Der det er vei, må disse passe inn slik at veien fortsetter i en retning. Det blir kamp om å bygge den flotteste byen.

Man plasserer ut en såkalt følgesmann, en bonde på brikkene, som så får eiendomsretten over stedet. Når stedet er ferdig bygget, får man utdelt poeng etter hvor mange følgesmenn man har fått plassert ut. Et sted er ferdig når veien er hel eller klosteret er omgitt av 8 brikker. Det kan hende man ikke får bygget ferdig et kloster eller en vei, men har man en mann på disse, vil poengene deles ut til slutt. Byer i spillet gir mest poeng og by på eng ved spillets slutt gir også mye poeng.

Spillet passer supert for familie med barn fra 8 år, fordi her blir ingen slått ut eller må sitte å vente på de andre. Spillet har enkle regler og varer ofte en liten time.

Airlines Europe

tar spillerne med på mange ulike oppgaver med å lage de beste destinasjonene samtidig som man skal investere i aksjene som er tilgjengelig. Man må her følge med på hva de andre gjør mens man kjøper aksjer for å styrke selskapets posisjon. Det er ikke uendelig med lisenser så derfor må man kjøpe mens man kan. Kanskje kan man få ideer til hvor familien skal reise på ferie til sommeren?

Spillet minner mye om Ticket to Ride og Union Pacific i måten spillet er bygget opp, rent bortsett fra at her er det flyselskaper det handler om og ikke tog.

Med en startsum på 8 mill. kroner er det bare å sette i gang å handle, men har man ikke penger, får man heller ikke kjøpt aksjene. I spillet følger det både bonuskort og poengkort. Mens millionene renner ut kan man legge ned aksjer eller motta 8 millioner fra banken, litt som når man passerer Start i Monopol. Det kan være smart å skaffe seg noen Air Abacus aksjer, og dette gjør man ved å bytte til seg aksjer ved å gi fra seg noen andre. Enkelt å spille, og man lærer å koordinere handlinger slik at utbyttet blir optimalisert. Supert for barn over 10 år.

For familier med barn over 8 år

Begge disse spillene passer utmerket for familier med barn over 8 år, men det er ingenting i veien for å ta med mindre barn. Her må man lære seg å tenke strategisk og kan samtidig drømme seg bort når regnet høljer ned.