Velg en side

Dette brettspillet har sin opprinnelse tilbake til 1876. Det var en kanadisk håndverker som skulle lage en julepresang til sin eldste sønn. Da kom han opp med Crokinole. Det var på den tiden veldig populært å lage ting selv, og spesielt i dette området av Canada. Her har man inntil nylig funnet opphav til flere andre slike hjemmelagde brettspill. Spillereglene og hvordan han fant opp denne fantastiske gaven, vet man ikke i dag, men man tror at han har hatt innflytelse fra engelske og asiatiske forbindelser. Mange trodde at spillet var funnet opp av strengt religiøse mennesker, som mente Crokinole var mer uskyldig enn å spille kort og drive med dans.

Man tror at navnet kommer fra flere forskjellige språk, blant annet fransk. Der man har små kjeks som kalles ”croquignole” og henviser til de små diskene.

Crokinole er et bevegelig brettspill med elementer av curling og kurong, bare at det er redusert til bordstørrelse. Hver spiller bytter på å skyte diskene over den sirkulære flaten og prøve å score høyest poengsum. Hver spiller har 12 disker for å prøve å treffe senterhullet.

Spillbrettet er som oftest rundt 66 cm. i diameter. Deretter er det 10 cm. mellom ringene som er skravert inn i brettet. Det er gjerne laget av laminat eller polert tre.

Det er tre ringer på spillebrettet med forskjellige poengsummer fra 5-15 poeng. I midten er det et hull som gir 20 poeng. Den ringen som gir 15 poeng er skjult av åtte hinder eller små stolper. Ytterst er det en grav som skal fange opp disker som blir skutt for langt. Diskene er konkave slik at de skal få god fart. Man starter med å flikke en disk innover på spillebrettet. Noen kan også spille med køer. Dersom motstanderen har en disk på brettet, må denne disken treffe motstanderen direkte eller via en stolpe. Dersom man bommer, blir disken og alle andre disker til spilleren fjernet og turen går over til motstanderen.

Dersom det ikke er andre disker på bordet, må man prøve å treffe senterhullet, eller innenfor den midterste ringen.

Brettspillet Crokinole krever både presisjon og konsentrasjon. For når en spiller starter med sin disk, og denne ligger skjult bak både stolpene og senterhullet, så er det veldig krevende å treffe motstanderens disk. Og er det flere på bordet blir det enda vanskeligere.

VM i Crokinole

Det spilles VM i Crokinole, noe som har pågått i flere år allerede. Kanskje kan du bli den neste til å ta hjem en verdensmestertittel til Norge? Men da må man først ta turen til Ontario i Canada. Nordmenn har tatt medaljer fra den siden av verden før.

Skal man lese mer om brettspillet Crokinole kan man besøke denne nettsiden kalt Mr. Crokinole. Her finner man alt man trenger for å komme i gang med et nokså nytt brettspill. Mange vil kanskje kalle det noe annet, da det ikke har ordinære brikker man er vant med fra sjakk og lignende, men likevel har det mange elementer som gjør at de kan kategoriseres i samme klasse.

På hjemmesiden til Mr Crokinole kan man også finne ut hvordan man skal få kjøpt et Crokinole-brett slik at man kan komme i gang å spille spill med venner og familie. Noen brett er helt sirkulære, mens andre er åttekantede. Uansett hvilket man velger, så koster de fra 189-520 dollar. Samtidig som det er et artig klassisk brettspill, kan det også være en fin pyntegjenstand i en stue eller spillerom. Så nå er tiden kommet for å skaffe seg sitt eget Crokinole-spill.