Velg en side

Det er alltid et ønske å prøve å finne nye måter å skape interesse og blest rundt en ting. Reklamering og promotering er med på å spre informasjonen rundt, men det er ikke alt som blir like populært likevel. Noe blir suksess over hele verden, mens andre ting blir en fiasko. Selv om det ikke blir helt slik man hadde tenkt, kan likevel en gruppe eller noen interesserte blant befolkningen ta nyvinningen til sitt bryst. Det er ikke helt rettferdig å putte puslespill inn i denne kategorien, men man kan trygt si at det er et brettspill.

Barnepuslespill

Puslespill kommer i ulike varianter for alle aldre. For små barn er det en måte å lære på, helt fra det å plassere brikken, motorikk, til det å gjenkjenne former, kognitiv læring, og til det å kjenne igjen temaene på puslespillene, for eksempel ei ku eller en bil. Barnepuslespill kan være laget i tre, eller være en bok der man putter inn en brikke per side. Disse puslespillene er gjerne ikke mer enn 5-10 brikker. Barnepuslespill har først og fremst et læringsformål, og er en ypperlig leke for barn mellom 2-4 år.

Litt større barn

Litt større barn kan både motorikk og kjenner til forskjellige gjenstander og dyr. Men for litt større barn kan det være spennende å få til et puslespill som kan være opp til 50 brikker. Disse puslespillene er gjerne noe man kjenner godt til fra barne-tv eller lignende, slik som Frost eller Sesam Stasjon. Barn opp til 7-8 år, skolealder, vil ha glede av slike puslespill, hvor man kan gjenkjenne deler av figuren og se mønstrene som danner formen på brikkene. Slike puslespill lages gjerne på et papp-brett, slik at ytterkantene ligger fint inntil de ytterste brikkene.

Ungdommer og voksne

Puslespill for ungdommer og voksne er enda mer avanserte. For det første er brikkene mye mindre, de har flere forskjellige former, og de er mye større enn de vi har omtalt tidligere. Det som skiller disse puslespillene fra de andre er at de ikke ligger i en form, og at de tar mye større plass. Mange slike puslespill blir senere flotte bilder man kan henge på veggen. For når de er ferdige er det som oftest et flott bilde av en kjent bygning eller vakkert naturlandskap. Disse puslespillene er gjerne mellom 1000-5000 brikker. Puslespill kan være en veldig fin hobby man kan gjøre sammen med familien. Men da trenger man en dedikert plass med et stort bord. I tillegg trenger man godt lys, gjerne en eller flere bordlamper.

En taktikk er å begynne med ytterkantene. Det er kjempeartig å for eksempel prøve å finne de fire hjørnene. En annen taktikk kan være å samle brikker som har en bestemt farge. Man har gjerne en eske hvor brikkene ligger, og der ser man hvordan puslespillet ser ut når det er ferdig.

Verdens største puslespill

Det strides om hva som er verdens største puslespill, men dette stuntet fra Tyskland hadde over 1 million brikker og ble lagt av mange hundre deltakere under et arrangement. Det som er spennende med denne reportasjen er at arrangementet var i byen Ravensburg. Selskapet Ravensburger er en av verdens største produsenter av puslespill, og et av de største masseproduserte puslespillene har over 40200 brikker.

Puslespill passer for mennesker i alle aldre, og har man mye tid til overs og god plass i huset, er puslespill en perfekt hobby. Sett på en god plate eller en lydbok med en spennende krimfortelling. Det er da puslespill er en koselig og fin hobby å ha.