Når ikke barna vil lære noe på skolen (det er vel ikke mulig å lære så mye der), sitter inne og spiller dataspill hele dagen eller bare rett og slett ikke viser interesse for noe, da kan brettspill være tingen. Kanskje man til og med kan friske opp gammel lærdom som hadde gått i glemmeboka. En del brettspill er i kategorien kunnskaps-brettspill, der målet er å svare riktig på vanskelige spørsmål om alle mulige tema, eller at man skal kunne lære noe av å høre på de andre.
Geni
Det kanskje mest kjente brettspillet for kunnskap er det legendariske brettspillet Geni. Det originale Geni-spillet gikk ut på å svare på spørsmål innenfor kultur, musikk, sport, historie, geografi m.m og hvor man samlet fargene som de ulike temaene hadde.
Den nye versjonen har en ny vri, nemlig at man må vedde på hvor godt de andre spillerne gjør det. Selv om spørsmålene i mange sammenhenger er vanskelige, kan man godt ta med barna.
Trivial Pursuit
I senere år har det kommet en rekke andre kunnskapsspill. Det mest nærliggende er brettspillet Trivial Pursuit eller TP som mange kaller det. I dette brettspillet må man kombinere viten, snarrådighet og taktikk. Her skal man fylle brikken sin med kaker som representerer de ulike temaene, slik at man kan forsere videre inn på brettet. Det nye TP-spillet har nesten 3000 ulike spørsmål.
Bezzerwizzer
Bezzerwizzer er også et brettspill som i denne sammenhengen ikke må forglemmes. Her kan alle som kalles bedrevitere endelig få regjere i venneflokken uten å bli hakket ned på. Her må man kjenne sine fiender godt, og stjele deres favorittkategori. Men de kan gjøre det samme mot deg, og i stedet for favoritten ”engelsk fotball på 90-tallet”, må man svare på spørsmål om ”finsk fjernsynsteater fra 70-tallet”. Man verdsetter favoritt-temaet høyest, og det man kan dårligst, som for eksempel kultur, nederst.
Det finnes i tillegg en rekke andre brettspill som bruker viten som virkemiddel.
Noen andre eksempler på kunnskapsspill er:
- Jippijaja Quiz
- iKNOW
- Newton
- Showtime
- Masterquiz
- Ingeniørspillet
- Norge Quiz
- QuizDan
- Finn Bjelkes Popquiz
Det er ingen tvil om at man kan lære mye ved å spille disse brettspillene. Spesielt hvis man hører etter når det er noe man ikke kan. Når man har spilt noen ganger, kan det hende at et spørsmål dukker opp igjen. Det er da man må brife med kunnskapen sin. Eller har det gått i glemmeboka?
Det er også en rekke andre brettspill som kan lære spillerne noe. Brettspillet sjakk er et abstrakt strategispill, som krever at man bruker hjernen for å forutsi en rekke mottrekk fra motspilleren. Det man lærer er strategisk og taktisk tankegang, tålmodighet, utregning og logikk. Klarer man ikke å kombinere de viktige strategiene, vil man plutselig stå sjakk matt eller i bestefall uten andre brikker en konge. Brettspillene Backgammon og Go er i samme sjanger som sjakk.
Det er mange måter å lære på, men brettspill er en enkel og morsom måte å lære allmennkunnskap og tankesett for å vinne. Et av målene med brettspill er nettopp at de skal være underholdende. Når de i tillegg har en kunnskapseffekt, da er det ingen tvil om at barn kan få spille brettspill så mye de bare vil. Voksne kan også ha godt utbytte av brettspill, som en sosial sammenkomst eller en arena for læring. Gammel kunnskap kan fort bli ny kunnskap, og ny kunnskap kan læres for første gang.