Velg en side

Monopol er et spill de aller fleste av oss har et forhold til, enten man har spilt det selv eller bare har hørt om det. Spillet ble oppfunnet av Elisabeth Magie og het til å begynne med “The Landlord Game”, før det ble videreutviklet av Charles Darrow og til slutt kjøpt opp av Parker Brothers i 1935.

I dag er spillet verdens mestselgende brettspill, men spillet har også utviklet seg mye til å kunne spilles ved hjelp av dagens teknologi. Spillet har blant annet kommet som mobilspill, dataspill og finnes i dag også som spilleautomater hos nettcasinoer.

Som brettspill-variant selges Monopol i over 80 land og det arrangeres også både NM og VM mesterskap i Monopol. I Norge ble mesterskapet for første gang arrangert i 1975 og verdensmesterskapet i 1973.

Klassisk Monopol

Monopol er i utgangspunktet et brettspill hvor man spiller om hvem som greier å eie flest mulig eiendommer, som man så kan bygge hus og hoteller på og på denne måten sitte igjen som spilleren med mest penger på slutten av spillet. Dette gjør man gjennom kjøp og salg av gatene som befinner seg på spillebrettet.

Hvilke gater variere ut fra hvilken versjon man har av spillet. Man kan for eksempel få en norsk versjon med gater fra Oslo, en versjon for Stavanger, Paris og mange flere. I nyere tid har det også kommet andre varianter av spillet med spesielle temaer som The Beatles og Star Wars tema.

Utviklingen av Monopol

Etterhvert som teknologien har utviklet seg har også Monopol holdt tritt med utviklingen og brettspillet ble også introdusert som dataspill. Her kan man spille Monopol i en digitalisert versjon hvor man har stilig grafikk, 3D animerte figurer og andre animasjoner som bringer spillet til liv.

Også brettspillet har derimot utviklet seg og det finnes i tillegg en moderne utgave av spillet, der man blant annet kan kjøpe tomt på Aker Brygge og betale med bankterminal. Her er altså de velkjente pengesedlene byttet ut mot plastkort som skal minne om dagens bankkort og gi spillet et moderne preg.

Med smarttelefonen og utviklingen av apper og spill til mobil, har også Monopol kommet som app. Her gjelder mye av det samme som dataspillet, men spillet er tilpasset for å kunne spilles med mobilen eller nettbrett.

Spill når og hvor som helst
Som tidligere nevnt kommer også spillet i en enda nyere utgave som spilleautomat, og her kan man til forskjell fra de andre versjonene vinne ekte penger. Ønsker man å spille Monopol kan man altså velge mellom en rekke forskjellige former av spillet. Både digitalt og som det klassiske spillebrettet. En av fordelene med de digitale utgavene er derimot at man alltid vil ha tilgang på spillet, og man vil heller ikke miste noen av spillebrikkene. I dag kan man derfor velge om man vil spille brettspillet, spille på data, mobil eller nettbrett og Monopol er derfor lettere tilgjengelig å spille enn noen gang tidligere.