Velg en side

Norge har en sterk brettspillkultur. De fleste har vel opplevd å samle familien rundt et bord i hjemmet eller på hytta for å spille kjente brettspillklassikere slik som Ludo, Monopol eller Geni. Iblant kan det virke som desto mer klassisk spiller er, desto bedre passer det som familieunderholdning. Det betyr likevel ikke at brettspill er umoderne underholdning og ikke klarer å følge med på den raske utviklingen vi ser i dagens samfunn. Brettspill er ofte relevante, kommer i stadig nye varianter for å dekke flere preferanser og blir i likhet med andre spill mer og mer digitalt tilgjengelig.

Kilde for bilde er Pexels

Brettspill – en del av menneskeheten i tusenvis av år

Spill og gambling har vært en del av menneskenes utvikling og historie i titusenvis av år, og oppstod trolig så tidlig som den tidlige steinalderen. Videre stammer de tidligste bevisene arkeologer har funnet av brettspill tilbake til år 3000 f. Kr. Det eldste brettspillet vi vet om ble spilt i oldtidens Egypt av mennesker i alle samfunnslag, og siden den gang har det kommet titusenvis av nye brettspill som dekker de fleste preferanser.

Selv om de aller fleste brettspill i dag består av et visst element av hell eller uhell, slik som trilling av terninger eller trekking av kort, kan det som ellers kreves for å vinne være både psykologi, strategi, diplomati og kunnskap. Det er nettopp denne bredden innen brettspillsjangeren, samt muligheten til å intervenere med andre mennesker som har sørget for at underholdningsformen fremdeles består. Faktisk er brettspillpopulariteten større enn noen gang før. 

En stadig mer digitalisert underholdningsform

Selv om brettspill slik som vi kjenner de i dag trolig vil bestå i hundrevis av år til, er spillandskapet samtidig i ferd med å utvikles kraftig og blir stadig mer digitalisert. Allerede i dag kan man finne hundrevis av muligheter til å spille på nett, slik som spilleautomater med ulike temaer, blant annet inspirert av moderne brettspill slik som Monopol. Det er også svært sannsynlig at stadig flere slike brettspill-inspirerte spilltilbud vil bli tilgjengelig på nett på grunn av deres popularitet.

Kilde for bilde er Pexels

Utviklere og forskere har også sett på muligheten til å lage fysiske digitale brettspill, så kanskje det er det som blir fremtidens hytteunderholdning. Avansert teknologi skal gjøre det mulig å bruke fysiske brikker og håndbevegelser til å spille digitale brettspill i den fysiske verden sammen med familie og venner. På den måten kan fremtidens brettspillteknologi gjøre det mulig å oppleve det sosiale ved brettspill gjennom en digital spillopplevelse. Det kan gjøre de klassiske brettspillene enda mer populære blant unge som ellers sverger til gaming og digitalisering.

På grunn av den moderne digitale utviklingen vil vi trolig i fremtiden kunne få et større utvalg av spill som i stor grad vil bli tilbudt på nett eller i digitalisert form. Det gjør at brettspill kan bli enda mer populært blant folk, og dekke enda flere preferanser, også blant de unge som ellers er oppvokst og vant med digitale tilbud. Det betyr likevel ikke at brettspill som vi kjenner de i dag kommer til å forsvinne helt. På grunn av dets karakteristikker og sosiale aspekter er det svært sannsynlig at de klassiske brettspillene i papp og plastikk får beholde plassen sin i hylla på familiehytta i mange år til.