Velg en side

Det er mange som tyr til sosiale medier og online gaming når de skal sosialisere med andre, noe man ser ofte blant ungdom. En travel dag på skole og fritidsaktiviteter tar bort mye av tiden, og mange blir derfor sittende med nettbrettet i fanget etter trening og middag. Det gjelder i større grad også i helgene.

Stundene rundt bordet for sosialt samvær synes mer og mer uvanlig. Det er synd at ikke ungdom får mer tid til å knytte sosiale relasjoner med andre, i en travel hverdag og inaktiv helg.

Men finnes det brettspill i dag som kan samle ungdom en kveld i stedet for at de går online en lørdagskveld?

Settles of Catan

Et genialt spill for en kveld med brettspill er Catan. Det passer utmerket til ungdom fra 12-13 årsalderen og oppover. Det beste er om man er 3-4 spillere, for da får man den rivaliseringen man trenger. Settles of Catan er det opprinnelige navnet på brettspillet som fenger ungdom som liker strategispill og tankevirksomhet. Det som er oppgaven i Catan er at man skal kolonisere en øy. Ja, du gjettet rett, øya heter Catan. Her gjelder det å ha forhandlingsferdigheter, og forstå hva man trenger for å få kolonien til å vokse. Det handler om tilbud og etterspørsel. Etterspørsel etter de råvarene som er tilgjengelig vil være konstant og det kan kanskje være smart å få kontroll over naturressursene? Bygg ut infrastrukturen som veier og bebyggelse for å skape det største og beste koloni-riket.

Noen smarte råd og tips

Et tips for nybegynnere kan være å ha disse aspektene i baktankene når man starter spillet. Det andre er brikkene som representerer ressursene. Når de er ute på bordet, kan det være smart å telle dem og finne ut hvor de andre tenker å bygge videre på sine kolonier. Hvor er havnene deres, og hvor vil de forsøke å skape en større bosetning.

Husk videre at det ikke er like mye av hver ressurs, så å bytte til seg hva som helst må man tenke godt gjennom. Det kan godt hende det er lurt å spare på byggestener, og heller bytte fra seg tømmer mot noe som det er knapphet på. Det er ingen vits å handle for å være snill i dette spillet. Handle derfor med de viktigste ressursene for deg når det er din tur, heller enn når det er de andre som etterspør. Er man riktig uheldig, stjeler noen av de andre spillerne dine verdifulle ressurser.

En serie av Settles of Catan-brettspill

Ønsker man å spille sammen med flere kan man skaffe seg settet som gjør at 6 spillere kan være med. Deretter følger en rekke andre utvidelser av brettspillet:

*Catan Byer og Riddere

*Catan Eventyrere og pirater

*Catan Handelsmenn og barbarer

*Catan Sjøfarere

I disse brettspillene kan man kjempe mot barbarer og pirater og farte over de syv hav. Målet er å bygge opp små bosetninger til store byer med festningsmur og vanngrav. Handle med dine allierte og vis myndighet i dine valg. Tenk strategisk og ikke la andre få overtaket. Vær flittig og smart og se kolonien vokse seg til det største riket. Pass på å ikke bli lurt og se at fiender utnytter et godt samarbeid. Her er det mange ting å passe på, noe som gjør brettspillet både underholdende og lærerikt.

I stedet for å sitte passivt å ta imot inntrykk fra et nettbrett eller smarttelefon, kan brettspill være den rette tingen for ungdom i dag. Mange har godt av å komme sammen og være sosiale, og tenke og ha det gøy. Derfor kan et slikt brettspill ha en god innvirkning på ungdommer.