Det er selvfølgelig umulig å si hvilke brettspill som er best, fordi det er så mange forskjellige meninger blant folket. Noen liker enkle morsomme spill som Ludo og Kinasjakk, mens andre vil spille brettspill som krever masse kunnskap, intuisjon eller fremdragende evner innen strategi og psykologi.
Andre synes designet ha mye å si, og da er det de forskjellige utviklerne man tenker på. Andre igjen tenker mest på hvilke brettspill som passer til ulike situasjoner, for eksempel med barn, med familien eller brettspill som passer best med venner.
Men kanskje en liten oversikt over noen brettspill kan få diskusjonen til å gå rundt hvilke brettspill de synes er best. Man kan jo måle kvalitet på brettspill på mange måter, blant annet:
- Utbredelse
- Popularitet
- Kvalitet
- Alder
- Priser og utmerkelser
Man kan også måle de beste brettspillene ved at man tenker på de som man kjenner til og som man har spilt gang på gang. Brettspill har vært populære i mange tiår, enten de er arena for spill med penger eller bare heder og ære. Sjakk og Mahjong er typiske spill hvor man spiller mot penger har stor prestisje.
- Sjakk
- Monopol
- Trivial Persuit
- Scrabble
- Mahjong
Disse 5 brettspillene er spill som er populære over hele verden, noen av dem med lang historie, mens andre er relativt nye. Dette er spill som både spilles av profesjonelle spillere og som det arrangeres store mesterskap i, som i sjakk.
- Labyrinth
- Ticket to ride
- Catan-serien
- Dominion
- Millionær
- Dyre-lotto
- Hatt over hatt
- Battleship
- Geni
- Risk
- Yahtzee
- Ligretto
- Brainstorm
- Carcassonne
- Pictionary
- Ryktet går
- Backgammon
- Game of Thrones
- Battlestar Galactica
- Dungeon!
Brettspill som Carcassonne, Dungeon! og Battlestar Galactica er spill som kan sammenlignes med rollesspill. Mange slike brettspill har også andre arenaer hvor spillere kan møtes til sosialt samvær og spill. De skaper en arena for spel som speiler en annen tid, en fiktiv verden eller annet univers. Disse spillene kombinerer også brettspill med brikker og mange ulike terninger med mer enn fire sider.
- Small World
- Trouble
- Norges Quiz
- Twilight Struggle
- 7Wonders
- Kinasjakk
- Mastermind
- Den forsvunne Diamanten
- El Grande
- Bezzerwizzer
Noen brettspill er laget av norske utviklere og andre har fått norske navn. Brettspillet Jakten på den forsvunne Diamant skulle man kanskje tro var afrikansk, men dette spillet er utviklet av den finske utvikleren Kari Mannerla og heter på engelsk ”Star of Africa”, mens det på finsk kalles ”Afrikan Tāhti”.
- Dominos
- Dominant Species
- Othello
- Blood Bowl
- Scotland Yard
Alle disse brettspillene er listet opp hulter til bulter, og brettspill som Norges Quiz er eksempel på spill som kun er populære lokalt. Det som er viktig er at man kan finne noe for alle og en hver. Mange av spillene kjennes under andre navn i utlandet, mens andre spill har universelle navn. Noen er helt nye, andre er flere hundre år gamle.
Når man skal velge seg nye brettspill kan man ha disse tankene i bakhodet. For om noen liker en ting, liker andre noe annet. Liker man spill som setter krav til de små grå, eller liker man brettspill som tar en med tilbake til middelalderen eller en futuristisk fremtid, så finnes det alltids en mulighet. Dersom man heller vil finne ut av det selv, kan man oppsøke diverse butikker som bokforhandlere eller kjeder hvor de har en avdeling for brettspill eller leker. Hvis ikke dette er nok kan et søk på internett få fram tusenvis av sider med brettspill på under et sekund.