Velg en side

Hverdagen til barn og unge i dagens samfunn består av skolegang og fritid. Noen er flinke til å bruke tiden aktivt, som i idrett, musikk og andre hobbyer. Men alt for mange barn og unge bruker tiden sin på dataspill og surfing. Online spilling med andre kan til en viss grad lære de unge noe, men alt for mye tid går med til stillesittende, skjermstirrende data-gaming.

Hvordan var ikke tiden før internett og dataspill kom. Da lekte man ute eller spilte brettspill. Brettspillet har så mange positive sider ved seg, som gjør at man ikke burde gi helt slipp på de gode gamle brettspillene.

Hvordan kan man trekke barn og unge tilbake til brettspill?
Det finnes nok mange goder forslag på hvordan man kan få barn og unge til å spille mer brettspill og mindre dataspill. Poenget er at da må de bruke sin egen fantasi, noe som er uklart om de har noen rester igjen av. Noen av de forslagene som presenteres her, har ikke gjennomgått noen vitenskapelig testing.

1. Implementere brettspill i skolen. Det hadde gått an å bruke brettspill mer i skolen. Det finnes både pedagogiske brettspill, men også brettspill hvor man lærer mye om andre viktige sider av livet. Noen handler om å forhandle med de andre, og noen handler om å planlegge et angrep eller sette en strategi. I flere andre spill gjelder det å tenke logisk, og alle disse evnene kan være gode egenskaper å ta med seg i livet.

2. Man kan engasjere seg i å skape en tradisjon for brettspill i familien. Skal man klare dette, så må alle være med. Det kan være en gang i måneden, eller sågar en gang i uka. Hver fredags kveld når alle er hjemme fra skole og arbeid, alle har spist middag sammen, da skal alle være med å spille brettspill. Når brettspill har blitt en tradisjon, da vil flere barn spille brettspill.

3. En måte å få barn og unge til å spille mer brettspill og mindre dataspill, er å legge til en premie. Det kan være en liten pengelapp, eller en pose lørdagsgodteri. Eller det kan være at de får spille dataspill en time ekstra. Straff og belønning er en god strategi for å få barn til å gjøre noe. Man må passe på å ikke gå for langt for da vil man bli gjennomskuet.

4. Man kan ta føring som skikkelige foreldre og nekte barna å spille dataspill. Det er ingenting i veien for å være en forelder som bestemmer. Det er visstnok noe som ikke er ”lov” lenger, men det er det. Og vil de ikke høre på deg, er det bare å ta datamaskinen og selge den på finn.no. Husk å legge fram mange brettspill, slik at barna kanskje fatter interesse.

5. La barna dra på brettspillfestival. Det finnes flere samlinger og festivaler for brettspill og andre typer spill. Med får barna mulighet til å spille brettspill og samtidig være sosiale med andre barn uten alt for mye påvirkning fra foreldrene, da kan man vekke brettspill-interessen hos barn og unge. Men slike festivaler er ikke dagligdagse. Men den kan virke som en milepæl eller mål, og det kan hende man har skapt en brettspill-entusiast.

6. Man kan late som strømmen har gått. Unnskyldningen kan for eksempel være at noen har spilt så mye dataspill at strømregningen har blitt alt for stor. Dermed har strømselskapet tatt strømmen. Eller man kan unnskylde med at det er noe galt med sikringsskapet. Husk at dersom man skal få barna til å spille brettspill, bør man ha masse stearinlys eller batteridrevne lys, slik at alle ser brettet og brikkene sine.