Velg en side

Kalaha er et brettspill fra Afrika, nærmere bestemt Namibia. Mange spiller brettspill med små kuler, og det er om å gjøre å samle flest kuler i sitt eget hus. Brettet er ganske spesielt og særpreges av at det er skjært ut i tre. Det har 12 hull og to hus, et til hver spiller. En tydelig midtstrek antyder hvor midten er, men det er hullene på en langside som er spillerens hus eller hull. Mancala heter denne typen spillebrett, som har sin opprinnelse fra land som Etiopia eller Eritrea. Man kan spille flere typer spill med et mancala-brett. Andre kjente brettspill i denne sjangeren er Oware, Sungka og Bao. Mancala betyr ”å flytte”, og kommer fra et arabisk ord. Man kaller Kalaha er klassisk brettspill fordi det har gått i generasjoner i flere tusen år.

Kalaha passer utmerket for to, eller kan spilles av flere deltakere i en turnering eller cup der de to beste møtes i en uoffisiell finale.

Spillets gang

Å spille Kalaha handler om å regne ut og samle kulene. Det finnes 48 kuler på brettet, og det er 4 kuler i hver uthulning. I de opprinnelige Kalaha-spillene brukte man gjerne over 70 kuler. Når man starter spillet har man allerede på forhånd fordelt kulene. Første spiller begynner å fordele kulene fra hvilket som helst av sine hull utover på rekke mot klokken. Man man nærmer seg sin egen Kalaha, skal man legge en kule i den. Man legger ikke kuler i motstanderens Kalaha. Man ser snart at det ikke er lurt å ha mange kuler i nærmeste hull til Kalaha. Men dersom den siste kulen går rett i Kalaha, kan man starte i en ny hule å legge ut over kulene. Man spiller etter tur og etter hvert utvikler spillet seg. Ender den siste kulen i et tomt hull går turen over til neste mann. Den med flest kuler i Kalahaen sin har vunnet.

Man kan spille Kalaha på denne siden online, men merk at her kaller de brettspillet for mancala. Dette er en vanlig misforståelse blant europeiske utgivere. Det er selve brettet som kalles mancala.

Kalaha er et spill som passer utmerket å spille for to voksne som kan tenke seg å bruke kveldene på brettspill og kanskje et glass ved siden av. Dessuten det er ikke så stor og lett å dra med seg overalt.

Det er ofte enklere å spille Kalaha på internett da man bare flytter og så ser man hva som skjer. Her er reglementet lagt inn slik at resultatet alltid blir korrekt og rettferdig.

Når de fleste kulene er i boet eller huset eller Kalaha, så merker man at det ofte er en kule igjen i hvert hull. Nå må man prøve å få dem mot Kalaha så fort som mulig. Men bare en av gangen. Får man to kuler i siste hull, vil den ene kulen gå over til motstanderen. Det må man prøve å unngå.

Utmerket å ta med på ferie

Brettspill som Kalaha er utmerket å ta med på ferie eller reise. Det tar lite plass og krever lite forberedelser. På den måten er Kalaha en av de mest praktiske spillene å ta med. Det aller beste er også å laste ned en versjon på mobilen sin, så man kan ta en runde Kalaha i matpausen på jobb eller på bussen på vei hjem. Spill en runde Kalaha, så kan du se om du får alle kulene i ditt hus.