Velg en side

Det finnes mange former for brettspill, noen eldgamle og mange nye. De fleste har et tema, og mange handler om å bygge land og byer, og skape den største sivilisasjonen av dem alle. Men andre handler rett og slett om å lage ord. Det høres ikke så vanskelig ut, men det er ikke alltid like enkelt. Scrabble er brettspillet hvor man skal lage ord på kryss og tvers på et brett hvor man får ulik poengsum for type bokstav og kombinasjoner av bokstaver.

2-4 personer

Scrabble passer for 2-4 personer, men det blir absolutt mest morsomt dersom man er fire. Brettspillet består av 15 ganger 15 ruter, altså 225 ruter.

Når man starter spillet, skal man trekke brikker. Det er en bokstav på baksiden, og de syv brikkene man trekker ut skal sette opp i en ramme som ikke de andre spillerne kan se. Noen av brikkene er blanke. Disse kan man bruke slik man vil for å lage best mulige ord.

Brettet i Scrabble er som sagt delt opp i ruter, og det er i disse rutene man skal legge opp ordene. Den første spilleren må legge ordet sitt gjennom senter av brettet. Gjennom senter går det et kryss som ender i hvert hjørne. Krysset består av rosa ruter som gir en dobbelt ordscore. Hvert hjørne og midtruten på hver linje er markert med rød. Legger man en bokstav på denne ruten, vil man triple ordscoren. Innimellom finnes også lyseblå og mørkeblå ruter. Disse gir henholdsvis dobbelt bokstavscore og triple bokstavscore. Det kan høres enkelt ut å bare legge ordene sine på disse rutene hvor man får mest poeng, men så enkelt er det nok ikke.

Etter at første spiller har lagt ut sitt ord, må nesten spiller legge ordet slik at det er i kontakt med det forrige ordet. Man kan legge til en flertallsending på et ord, eller legge et ord som krysser det andre. Poenget er at man kan benytte de andre ordene til å hjelpe seg med å lage nye ord. Kan man få til et langt ord som passerer spesialrutene og som inneholder høy-verdi-bokstaver, da kan man komme langt i Scrabble.

Æ, Ø og Å og  C, H og W

Det er bokstav som Æ, Ø og Å og spesielt C, H og W som har høyest bokstavverdi. Det er av den enkle grunn av at det er vanskeligere å finne ord som passer med disse bokstavene. Men det finnes flere enn man skulle tro. I den norske versjonen av Scrabble brukes ikke Z eller X, da disse bokstavene brukes særdeles sjelden.

Scrabble er også forgjengeren til det populære spillet Wordfeud, som man kan spille på nettbrett og mobil. I Wordfeud har man mange andre muligheter, både når det gjelder brettets oppbygning og typer ord som er lov.

Det er opp til folk som spiller brettspillet Scrabble, hvordan de vil spille. Kanskje kan de tillate forkortelser, eller kanskje spillet skal bestå av kun slanguttrykk. Her er mulighetene mange. Men med Scrabble i samlingen kan kvelden bli livlig og interessant.

Det arrangeres både NM og VM i Scrabble og for applikasjonen Wordfeud kan man melde seg på nye turneringer fra tid til annen.

Først og fremst er Scrabble er kjempeartig spill for fire personer i godt lag, men kanskje det kan være en inspirasjon til et bedre ordforråd og taleførhet. Ordene må man finne ut selv, og om man prøver seg med et spennende ord, kan man få reaksjoner fra de andre. Det er da morsomt å diskutere hva ordet betyr og om det skal tillates. Scrabble er et brettspill som passer for alle aldre, og kan passe godt for folk som ønsker seg å lære seg språket.