Velg en side

Monopol er et kjent og kjært brettspill for hele familien. Her flytter man brikker rundt en runde med hus og ikke minst hoteller. Kanskje et spill for eiendomsmeglere og hotellkonger, eller hvert fall de som drømmer om en karriere innen denne bransjen.

Monopol i spilleautomater og nettspill

Selv om monopol er et brettspill som gjør seg best sammen med familie og venner, så har spillet tatt flere former på nett. En variant er som PC-spill, hvor man spiller mot en datamaskin, mens en annen variant er som forskjellige spilleautomater på nett. Selv om du ikke kan kjøpe gater og hus i spilleautomatversjonene, så kan det likevel by på en viss nostalgi. Du finner nemlig de kjente spillebrikkene som egne symboler i tillegg til den klassiske Monopol-mannen med sitt gode humør.

Hvordan spiller man Monopol?

Spillet starter med at alle står på feltet start. Den som triller den høyeste summen av de to terningene, får æren av å starte spillet.

Spillet har en del kort og andre deler:

*28 skjøte-kort

*16 sjansekort

*16 prøv lykken-kort

*Monopolpenger

*32 hus

*12 hoteller

*2 vanlig terninger og 1 hurtigterning

 

Hovedmål

Her er det mye å ta av. Men spillets hovedmål er å skaffe seg eiendommene og sette opp hus og etter hvert hoteller på eiendommene. Når motstanderne flytter brikken sin å lander på en motstanders eiendom, må den betale en engangssum for å stå på denne plassen. Jo flere hus og hotell man har på denne adressen, jo dyrere blir det å stoppe her. De første adressene man kommer til er de billigste, og det kan være fristende å stå over å handle her. Samtidig kan det å sope opp så mye man klarer av eiendommer, medføre at andre kommer i en skylder-posisjon.

Gatenavnene i dagens versjon av Monopol er adresser som:

*Parkveien(lilla)

*Kirkeveien(lilla)

*Kongens gate(turkis)

*Prinsens gate(turkis)

*Øvre Slottsgate(turkis)

*Nedre Slottsgate(rosa)

*Trondheimsveien(rosa)

*Nobels gate(rosa)

*Grensen(gul)

*Gabels gate(oransje)

*Ringgata(oransje)

*Bygdøy Allé(rød)

*Skarpsno(rød)

*Slemdal(rød)

*Karl Johans gate(gul)

*Stortorget(gul)

*Torggata(gul)

*Trosterudveien(grønn)

*Pilestredet(grønn)

*Sinsen(grønn)

*Ullevål Hageby(blå)

*Rådhusplassen(blå)

De ulike gatene har forskjellige farger, og det er smart å prøve å få tak i eiendommene med lik farge. Da kan man ta helt over å innkassere penger dersom motstanderen havner på den andre tomta i fargen. Med å kjøpe en eiendom som noen andre allerede har, spolerer man deres mulighet til å sette opp hus der. For det er ikke før man har klart å samle alle adressene på samme farge at man kan begynne å bygge. Ved kjøpslåing kan man bytte til seg eller selge eiendommer som noen andre ønsker seg.

Man får utdelt en sum penger fra starten av spillet, men hver gang man har gått en runde rundt spillet, mottar man en sum. Denne har variert opp gjennom tiden, fra 2000 kroner til 20 000 kroner.

Så nå gjelder det å ikke havne på de andres eiendommer og kjøpe opp alt man klarer. Men det finnes mange flere ruter i spillet, noe som kan være til frustrasjon for noen og en glede for andre.

Dette kan være Fengsel-feltet. Her må man sitte i fengsel helt til man enten får to like terninger eller triller en sekser alt etter hva man velger å spille med.  Gratis parkering er et kort det kan være lurt å samle på. Dersom man lander på en av de andres plasser, slipper man å betale på denne runden. Når man bruker kortet, mister man det og det legges inn igjen i bunken.

De andre feltene er prøv lykken og sjanse-plasser. Lander man her må man trekke et kort av det rette slaget og lese meldingen.

Mål

Målet med spillet er rett og slett å bli den rikeste, og unngå konkurs. Kjøper man for mye kan man gå konkurs, og kjøper man for lite kan man bli nødt til å betale i dyre dommer. Spenningen ligger i hvor man lander, og om pengene holder og kontoen fylles opp.

Det finnes mange versjoner av spillet Monopol, som første gang kom ut i 1935. Spillet bygger på det økonomiske aspektet rundt monopol, der en dominerer et marked egenhendig uten konkurrenter. Ser man litt stort på det ser man at dersom man handler, deler og skaper egen avtaler så vil flest mulig få muligheten og ingen vil styre markedet alene uten motstand.