Velg en side

Det å være mobil er så viktig i dagens samfunn for vi er hele tiden på farten, og reiser du med barn så blir det viktig å planlegge litt underholdning på veien også. Det blir nok for slik at man gir dem en iPad og lar dem underholde seg selv og det er vel ikke så galt det. Men det er ingenting som er så sosialt samlende som det å sette seg ned med familien å spille et brettspill sammen.

Yatzy er et spill som ikke tar stor plass og kan puttes direkte i lommen fordi alt du trenger er en Yatzyblokk, fem terninger og noe å skrive med. Yatzy passer dog ikke for de aller minste. Men fra 6 år og oppover skal klarer barn å delta med å kaste terning og forsøke å fylle kravene.

Yatzy er et populært spill i hele Skandinavia og det er vel ikke mange av oss som ikke lærte dette en gang i barndommen. Der finnes imidlertid andre varianter av spillet som spilles i andre deler av verden. Den ene av disse kalles for Yahtzee og ble lansert til markedet av den samme mannen som lanserte spillet Bingo slik vi kjenner det i dag. Bingo kan spilles i dag på mange av de beste casinoer online, Yatzy derimot det må fremdeles spilles som før.

Hvordan spille Yatzy

Yatzy spilles som vi allerede har nevnt med fem terninger. Man trenger også en yatzyblokk og noe å skrive med. Det finnes flere typer Yatzy hvor de mest kjente er typen fri og tvungen.

For å avgjøre hvem som starter med å kaste så pleier alle spillerne å kaste hver sin terning. Den som får det høyeste tallet begynner og deretter så går turen rundt bordet med klokken.

Spillet deles opp i to deler. Men i alle deler av spillet så dreier det seg om å samle størst mulig poengsum.

Spillets første del

I første del av spillet så skal du forsøke å samle flest mulig av enere, toere, treere, firere, femmere og seksere og normalt så gjøres denne delen av spillet ferdig først. Du får tre kast på hvert tall. Et eksempel kan være at du kaster alle fem terningene og får: en toer, en treer to firere og en sekser.

Hvis du ikke har fylt ut et tall på under firere på Yatzyblokken så ville du nå skille ut de to firerne og kaste de resterende terningene en gang til for å se om du kunne få flere firere. Når det er gjort gjentar du det slik at du for hvert tall kaster totalt tre ganger.

Når alle spillerne har fylt ut hele den øverst seksjonen på Yatzyblokken så regnes poengsummene for hver av spillerne og for de spillerne som har fått en sum høyere enn 63 så legges det til 50 poeng i bonus.

Andre del

Andre delen av spillet vil de som har vært borti poker kjenne igjen noe av terminologien, her er det nemlig par, hus og straight det dreier seg om.

Når det gjelder par, to par, tre like, fire like, yatzy og hus så kan kombinasjonene gjøre med alle øyne så lenge så lenge strukturen er korrekt. Med andre ord så er to par av to enere og to toere akkurat like korrekt som to par laget av to femmere og to seksere. Men man skal dog huske at jo høyere antall øyne på terningene desto høyere blir den samlede poengsummen, og det er den som til syvende og sist avgjør hvem som vinner.

  • På liten og stor straight så skal man altså på sine tre kast lage en stige fra henholdsvis 1, 2, 3, 4, 5 som gir 15 poeng og 2, 3, 4, 5, 6 som gir totalt 20 poeng.
  • Hus er en kombinasjon av to like og tre like av en annen verdi.
  • Yatzy er fem like terninger og denne gir 50 poeng uansett om man får fem like enere eller fem like seksere.
  • Sjanse er akkurat det det høres ut som, nemlig en tilfeldig kombinasjon av terninger med høyest mulig sum.